Arcul de Triumf, situat in zona de Nord a Bucurestiului, pe soseaua Kiseleff, este un simbol al Marii Uniri, insa povestea ridicarii Arcului de Triumf este una complexa. Pana la varianta actuala a Arcului de Triumf au mai fost ridicate 5 edificii asemanatoare, pentru diferite evenimente, precum: Revolutia de la 1848, Unirea Principatelor Romane din 1859, obtinerea Independentei de Stat din 1878, jubileul celor 40 de ani de domnie ai regelui Carol I in 1906 si Marea Unire de la 1918, precum si revenirea familiei regale din exilul de la Iasi.
Toate aceste edificii au avut un caracter temporar si abia dupa Primul Razboi Mondial s-a luat decizia ridicarii unui edificiu permanent, care sa se ridice la nivelul Arcului de Triumf din Paris.
Arcul de Triumf care trebuia sa fie, pentru totdeauna, simbolul Marii Unirii, a fost proiectat de arhitectul Petre Antonescu si construit intre 1918-1922 din materiale de foarte slaba calitate care nu au rezistat ploilor si intemperiilor, edificiul ajungand astfel sa fie rusinea Bucurestiului. De abia in anul 1935 Arcul de Triumf revine in atentia autoritatilor si, cu ajutor financiar de la diverse organizatii si din partea populatiei capitalei, se incepe o noua proiectare a monumentului, de data aceasta luand parte numerosi arhitecti romani si 10 sculptori adusi din Italia. Piatra din care a fost construit Arcul de Triumf a fost adusa din toate regiunile istorice ale Romaniei.
Astfel, la 1 decembrie 1936, la 18 ani de la Marea Unire, are loc inaugurarea Arcului de Triumf, varianta pe care o stim si in zilele noastre. Momentul a fost marcat de participarea regelui Carol al II-lea, a mamei sale, regina Maria, a printului mostenitor, Mihai, a membrilor Guvernului Romaniei si a numerosi invitati de onoare din tara si din strainatate.
Dupa venirea la putere a comunistilor in Romania, Arcul de Triumf a fost modificat prin scoaterea de pe partile laterale a celor doua texte ale proclamatiilor regelui Ferdinand catre tara, precum si efigiile familei regale, care au fost inlocuite cu niste flori. Textele au fost insa adaugate la loc in timpul reconsolidarii Arcului de Triumf din perioada 2014-2016.
Arcul de Triumf este un punct de atractie si un obiectiv turistic, adapostind si un mic muzeu care poate fi vizitat doar cu anumite ocazii. Arcul de Triumf are forma unui paralelipied, are 27 de metri inaltime si o temelie de 25 x 11,5 metri.
Alaturi de Catedrala Incoronarii de la Alba Iulia, de Mausoleul de la Marasesti, de Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman si de Mausoleul din Parcul Carol, Arcul de Triumf se numara printre monumentele care comemoreaza participarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, la finalul caruia toate teritoriile locuite de romani s-au gasit pentru prima data reunite la un loc.
Acest articol nu are încă niciun comentariu