Ceramica de Saschiz

28.10.2023 21:39:54

Ceramica de Saschiz

Daca saptamana trecuta v-am prezentat atractiile turistice din Saschiz, saptamana aceasta vrem sa va povestim despre traditia olaritului din Saschiz, fiind una cu totul aparte si speciala. Desi ceramica de Saschiz nu se mai produce, reteta si tehnica fiind pierdute, se fac eforturi reale pentru a reinvia mestesugul olaritului specific zonei.

Ceramica din Saschiz se evidentieaza prin culoarea albastra de cobalt a pieselor de ceramica pe care sunt pictate diverse motive cu culoare alba. Acest tip de ceramica a aparut in secolul VII, dar reteta s-a pierdut din motive necunoscute. Tehinca de producere a acestei ceramici este subiect de dezbatere. O parte din cercetatori argumenteaza ca, pentru a produce acest tip de ceramica, trebuie folosita tehnica sgrafito. Aceasta tehnica inseamna aplicarea pe un vas a doua straturi de angoba (pasta ceramica folosita la finisarea produselor ceramice) de culori diferite, cea aflata deasupra fiind zgariata in asa fel incat sa se observe si stratul inferior. Pe baza acestei tehnici, mai multi mesteri olari au incercat sa reproduca ceramica de Saschiz in albastru cobalt, dar nu au reusit. De aceea, s-a dezvoltat o noua teorie cu privire la tehnica de producere a acestei ceramici, teorie ce sustine faptul ca tehnica batic trebuie folosita si nu cea sgrafito. Tehnica batic insemna ca ornamentele sunt desenate cu ceara de albine fluida, incalzita si acoperita cu smalt albastru. Pe partile imbibate cu ceara de albine smaltul nu se prinde, ramanand decorul in culoarea bazei. Acesta tehnica a fost confirmata ca fiind cea reala dupa ce un mester olar a reusit sa realizeze un decor original pe ceramica in albastru de cobalt.

In decorarea farfuriilor si ulcioarelor erau folosite atat ornamente geometrice ca punctul, linia valurita, cercul, spirala, cordonul de decoratie, tabla de sah, cat si simboluri precum vulturul bicefal, cerbul, ursul cu coarne de berbec, pasarea, strugurele, laleaua, floarea-soarelui, rodia in forme abstracte. Motivul cel mai des intalnit este cel al strugurelui, fiind simbol al crestinismului, bogatiei, abundentei si bucuriei, dar si motivulvitei de vie, mai ales in reginunile viticole. Motivele avimorfe sunt si ele prezente pe farfuriile si ulcioarele in albastru de cobalt. Pasari precum cioara, gaina, potarnichea erau reprezentate individual sau intr-o compozitie (de exemplu, lupta pasarii cu viermele, care poate fi considerat chiar ornamentul caracteristic ceramicii transilvanene in albastru de cobalt).

In prezent, Fundatia ADEPT Transilvania si Primaria Saschiz au inaugurat un Atelier de Ceramica la Saschiz, care incearca sa reinvie traditia olaritului din zona Saschiz si sa incurajeze turismul, din moment ce turistii pot participa la atelierele de olarit.

Comentarii

Acest articol nu are încă niciun comentariu

Lasă un comentariu

Mestesuguri populare

Mestesuguri populare

Ceramica de Saschiz

Ceramica de Saschiz

Daca saptamana trecuta v-am prezentat atractiile turistice din Saschiz, saptamana aceasta vrem sa va povestim despre traditia olaritului din Saschiz, fiind una... Daca saptamana trecuta v-am prezentat atractiile turistice din Saschiz, saptamana aceasta vrem sa va povestim despre traditia olaritului din Saschiz, fiind una... 2023-10-28T21:41:09+03:00 Ceramica de Saschiz

<p>Daca saptamana trecuta v-am prezentat atractiile turistice din Saschiz, saptamana aceasta vrem sa va povestim despre traditia olaritului din Saschiz, fiind una cu totul aparte si speciala. Desi ceramica de Saschiz nu se mai produce, reteta si tehnica fiind pierdute, se fac eforturi reale pentru a reinvia mestesugul olaritului specific zonei.</p><p>Ceramica din Saschiz se evidentieaza prin culoarea albastra de cobalt a pieselor de ceramica pe care sunt pictate diverse motive cu culoare alba. Acest tip de ceramica a aparut in secolul VII, dar reteta s-a pierdut din motive necunoscute. Tehinca de producere a acestei ceramici este subiect de dezbatere. O parte din cercetatori argumenteaza ca, pentru a produce acest tip de ceramica, trebuie folosita tehnica sgrafito. Aceasta tehnica inseamna aplicarea pe un vas a doua straturi de angoba (pasta ceramica folosita la finisarea produselor ceramice) de culori diferite, cea aflata deasupra fiind zgariata in asa fel incat sa se observe si stratul inferior. Pe baza acestei tehnici, mai multi mesteri olari au incercat sa reproduca ceramica de Saschiz in albastru cobalt, dar nu au reusit. De aceea, s-a dezvoltat o noua teorie cu privire la tehnica de producere a acestei ceramici, teorie ce sustine faptul ca tehnica batic trebuie folosita si nu cea sgrafito. Tehnica batic insemna ca ornamentele sunt desenate cu ceara de albine fluida, incalzita si acoperita cu smalt albastru. Pe partile imbibate cu ceara de albine smaltul nu se prinde, ramanand decorul in culoarea bazei. Acesta tehnica a fost confirmata ca fiind cea reala dupa ce un mester olar a reusit sa realizeze un decor original pe ceramica in albastru de cobalt.</p><p>In decorarea farfuriilor si ulcioarelor erau folosite atat ornamente geometrice ca punctul, linia valurita, cercul, spirala, cordonul de decoratie, tabla de sah, cat si simboluri precum vulturul bicefal, cerbul, ursul cu coarne de berbec, pasarea, strugurele, laleaua, floarea-soarelui, rodia in forme abstracte. Motivul cel mai des intalnit este cel al strugurelui, fiind simbol al crestinismului, bogatiei, abundentei si bucuriei, dar si motivulvitei de vie, mai ales in reginunile viticole. Motivele avimorfe sunt si ele prezente pe farfuriile si ulcioarele in albastru de cobalt. Pasari precum cioara, gaina, potarnichea erau reprezentate individual sau intr-o compozitie (de exemplu, lupta pasarii cu viermele, care poate fi considerat chiar ornamentul caracteristic ceramicii transilvanene in albastru de cobalt).</p><p>In prezent, Fundatia ADEPT Transilvania si Primaria Saschiz au inaugurat un Atelier de Ceramica la Saschiz, care incearca sa reinvie traditia olaritului din zona Saschiz si sa incurajeze turismul, din moment ce turistii pot participa la atelierele de olarit.</p>

Compară produse