Biserica Fortificata si Cetatea de la Saschiz

28.10.2023 21:39:54

Biserica Fortificata si Cetatea de la Saschiz

Pe drumul ce leaga Sighisoara de Brasov, se afla localitatea Saschiz din judetul Mures. Aceasta localitate este faimoasa pentru Biserica Evanghelica Fortificata si Turnul cu Ceas, care sunt incluse si in patrimoniul UNESCO, incepand cu anul 1999. Saschiz apare mentionat documentar pentru prima oara intre 1308-1310.

Biserica Evanghelica Fortificata a fost construita intre anii 1493 – 1496 de catre colonistii sasi din localitate. Acest monument impresioneaza prin combinatia stilului unui lacas de cult cu cel al unei cetati fortificate. Elementele de fortificare sunt imbinate perfect cu cele religioase, avand un drum de straja si gauri de aruncat deasupra arcurilor masive si un etaj fortificat suprapus peste nava si cor. Stilul constructiei este cel caracteristic monumentelor gotice. Biserica este construita din piatra si caramida, dandu-i un aer solid si impunator, ca un adevarat bastion. Aceasta Biserica fortificata era principalul loc de refugiu al satenilor.

Turnul cu ceas, aflat in vecinatatea Bisericii Fortificate, este una dintre cele mai faimoase constructii medievale din Transilvania. Construit in secolul XV de sasi, turnul avea si el functie defensiva, gauri de aruncare incorporate. Turnul este foarte asemanator celui din Sighisoara, deoarece majoritatea constructiilor din acea perioada aveau ca model arhitectura oraselor mai mari, Saschiz incercand chiar sa rivalizeze cu orasul Sighisoara.

Pe dealul din apropierea localitatii, la aproximativ 2 km, se afla Cetatea Taraneasca. Aceasta cetate avea rolul de a proteja oamenii din Saschiz, dar si pe cei din satele alaturate de invaziile otomane. Constructia ei a inceput in anul 1347, conform unei inscriptii de pe zidul cetatii. Cetatea are patru turnuri de colt si doua de poarta, cu functii de supraveghere si de aparare. Aceste turnuri au urmatoarele denumiri: Turnul Scoalei, Turnul Munitiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Portii si Turnul de Paza. In interiorul cetatii se afla ruina unei capele si o fantana adanca de 65 de metri, care se spune ca face legatura dintre cetate si centrul satului Saschiz. Ca si stil arhitectonic, cetatea aprtine celui romanic si gotic, avand numerose elemente defensive incorporate, gaurile de trageri si drumul de paza fiind cele mai evidente.

Pe langa aceste monumente istorice, in Saschiz va puteti bucura si de produsele naturale agricole. Gemurile de macese si de corcoduse galbene au fost gustate chiar si de Printul Charles al Marii Britanii, el sprijinind infiintarea unui centru de procesare pentru legume si fructe. Gemul de rubarba este cel mai faimos pentru aceasta zona.

Frumuseatea locului si activitatile turistice din comuna Saschiz va pot asigura un weekend linistit, departe de viata cotidiana. Asteptam parerile dumneavoastra despre acesta destinatie turistica, mai putin cunoscuta.

Comentarii

Acest articol nu are încă niciun comentariu

Lasă un comentariu

Recomandari Art & Craft

Recomandari Art & Craft

Biserica Fortificata si Cetatea de la Saschiz

Biserica Fortificata si Cetatea de la Saschiz

Pe drumul ce leaga Sighisoara de Brasov, se afla localitatea Saschiz din judetul Mures. Aceasta localitate este faimoasa pentru Biserica Evanghelica Fortificata... Pe drumul ce leaga Sighisoara de Brasov, se afla localitatea Saschiz din judetul Mures. Aceasta localitate este faimoasa pentru Biserica Evanghelica Fortificata... 2023-10-28T21:41:07+03:00 Biserica Fortificata si Cetatea de la Saschiz

<p>Pe drumul ce leaga Sighisoara de Brasov, se afla localitatea Saschiz din judetul Mures. Aceasta localitate este faimoasa pentru Biserica Evanghelica Fortificata si Turnul cu Ceas, care sunt incluse si in patrimoniul UNESCO, incepand cu anul 1999. Saschiz apare mentionat documentar pentru prima oara intre 1308-1310.</p><p>Biserica Evanghelica Fortificata a fost construita intre anii 1493 &ndash; 1496 de catre colonistii sasi din localitate. Acest monument impresioneaza prin combinatia stilului unui lacas de cult cu cel al unei cetati fortificate. Elementele de fortificare sunt imbinate perfect cu cele religioase, avand un drum de straja si gauri de aruncat deasupra arcurilor masive si un etaj fortificat suprapus peste nava si cor. Stilul constructiei este cel caracteristic monumentelor gotice. Biserica este construita din piatra si caramida, dandu-i un aer solid si impunator, ca un adevarat bastion. Aceasta Biserica fortificata era principalul loc de refugiu al satenilor.</p><p>Turnul cu ceas, aflat in vecinatatea Bisericii Fortificate, este una dintre cele mai faimoase constructii medievale din Transilvania. Construit in secolul XV de sasi, turnul avea si el functie defensiva, gauri de aruncare incorporate. Turnul este foarte asemanator celui din Sighisoara, deoarece majoritatea constructiilor din acea perioada aveau ca model arhitectura oraselor mai mari, Saschiz incercand chiar sa rivalizeze cu orasul Sighisoara.</p><p>Pe dealul din apropierea localitatii, la aproximativ 2 km, se afla Cetatea Taraneasca. Aceasta cetate avea rolul de a proteja oamenii din Saschiz, dar si pe cei din satele alaturate de invaziile otomane. Constructia ei a inceput in anul 1347, conform unei inscriptii de pe zidul cetatii. Cetatea are patru turnuri de colt si doua de poarta, cu functii de supraveghere si de aparare. Aceste turnuri au urmatoarele denumiri: Turnul Scoalei, Turnul Munitiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Portii si Turnul de Paza. In interiorul cetatii se afla ruina unei capele si o fantana adanca de 65 de metri, care se spune ca face legatura dintre cetate si centrul satului Saschiz. Ca si stil arhitectonic, cetatea aprtine celui romanic si gotic, avand numerose elemente defensive incorporate, gaurile de trageri si drumul de paza fiind cele mai evidente.</p><p>Pe langa aceste monumente istorice, in Saschiz va puteti bucura si de produsele naturale agricole. Gemurile de macese si de corcoduse galbene au fost gustate chiar si de Printul Charles al Marii Britanii, el sprijinind infiintarea unui centru de procesare pentru legume si fructe. Gemul de rubarba este cel mai faimos pentru aceasta zona.</p><p>Frumuseatea locului si activitatile turistice din comuna Saschiz va pot asigura un weekend linistit, departe de viata cotidiana. Asteptam parerile dumneavoastra despre acesta destinatie turistica, mai putin cunoscuta.</p>

Compară produse