Macca Vilacrosse

Ceramica de Corund

Continuam seria povestilor despre produsele noastre, cu Ceramica de Corund. Aceasta ceramica provine din localitatea cu acelasi nume, aflata in judetul Harghita. Peste 300 de familii din Corund se ocupa cu olaritul, dar si cu alte activitati traditionale precum cioplitul in lemn, tesatura manuala etc. De obicei, olaritul este o activitate de familie, deoarece presupune o munca in echipa. Barbatii se ocupa cu crearea formelor vaselor, iar femeile cu decorarea lor.

Cum se produce Ceramica de Corund?

Materia de baza este argila de culoare gri si maro. Aceasta este adusa din albia raului de langa sat, framantata si macinata pentru a fi curatata de impuritati si dusa apoi la mesterii olari pentru a fi prelucrata. Dupa ce acesti mesteri priceputi au dat forma dorita arigilei (forma vaselor poate varia, de obicei ele au forma circulara), se lasa la uscat.

Pentru ca vasele sa aiba culoarea alba, ele se imerseaza in caolina alba (o roca argiloasa, insolubila in apa), iar dupa ce s-au uscat, sunt ornate cu mana libera cu diferite motive florale si zoomorfe stilizate. Ultima etapa in producerea acestor opere de arta este arderea in cuptor, o data sau de doua ori. Acest lucru depinde de tipul de ceramica, deoarece exista mai multe tehnici si modele.

Faptul ca aceste vase sunt produse si ornate la mana face ca fiecare sa fie unic, autentic side o frumusete aparte.

Va recomandam sa vizitati acest sat plin de mesteri populari, pentru a vedea cu ochii vostri cum o bucata de argila se poate transforma intr-o adevarata opera de arta si chiar sa incercati si voi aceasta indeletnicire. Zona este in apropiere de Praid, oferind si privelisti minunate.

Pe site-ul nostru puteti gasi o gama variata de obiecte din ceramica de Corund, realizate cu pasiune si maiestrie de cei din Corund. Astfel, puteti detine un produs 100% original, realizat cu pasiune si dragoste.

Ceramica de Baia Mare – Familia Bledea
Arta sculpturii in lemn
Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian